Vinkit täydelliseen Uuden-Seelannin lomaan

Risteilykeskuksen Aino kävi Uudessa-Seelannissa ihastelemassa kauripuumetsiä, kaupunkikuvaa hallitsevia tulivuoria, kraaterijärven maisemia ja kiehtovia kulttuurikaupunkeja. Aino kokosi parhaat vinkit upean Uuden-Seelannin valloittamiseen.

Poistu kaupungeista luontoon

Kaupungeissa on kivaa, mutta todelliset elämykset odottavat matkailijaa kaupunkien ulkopuolella. Muinaisissa metsissä mieli lepää ja arkihuolet häviävät. Uuden-Seelannin Pohjoissaaren upeat ikivihreät metsät, vulkaaniset rannat ja patikkapolut vesiputouksille jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Eteläsaarella ihastuttavat lumihuippuiset vuoret, henkeäsalpaavan kauniit vuonomaisemat ja jännittävät jäätiköt. Uudessa-Seelannissa luonto on ehdottomasti "se juttu".

Yhteenvetona: jos sinun täytyy valita luontoretken tai kaupunkikierroksen väliltä, lähde luontoon ja jätä kaupunkiriennot jonnekin muualle!

Perehdy mielenkiintoiseen historiaan

Tuliperäisten saarten historiaan kannattaa ehdottomasti käydä perehtymässä erilaisissa museoissa, eläintarhoissa ja geotermisillä alueilla, sillä satojen tuhansien vuosien eristys muusta maailmasta on muokannut saarten kasvillisuutta ja eläimistöä ainutlaatuisella tavalla. Upeissa ikivihreissä metsissä kasvaa kymmeniä, ellei satoja, vain Uudessa-Seelannissa tavattavia puita ja kasveja. Onkin melko jännittävää oppia, että saaria asuttivat aikoinaan vain matelijat, hyönteiset ja linnut. Tämän vuoksi osa linnuista kehittyi kooltaan tavallista suuremmiksi ja lentokyvyttömiksi – petoeläimistä kun ei ollut pelkoa. Muutamissa suojelukeskuksissa pääsee yhä ihastelemaan uhanalaisia lintuja, kuten maailmalla hyvin tunnetuja kiivejä.

Ihmisiä saarilla on ollut verrattain vähän aikaa; Polynesiasta saapuneet maorit ovat asuttaneet Uutta-Seelantia noin 900-luvulta. Eurooppalaiset saapuivat saarille 1700-luvulla. Nykyään Uudessa-Seelannissa asuu 4,4 miljoonaa maorien, polynesialaisten, eurooppalaisten, intialaisten ja aasialaisten jälkeläistä. Uutta-Seelantia voisikin kutsua todelliseksi kulttuurien sulatusuuniksi!

Haasta itsesi

Hyppää maastopyörän selkään, tee laskuvarjohyppy, hurjastele pikaveneellä tai maista paikallista erikoisuutta, monen kammoamaa Marmitea! Uusi-Seelanti tunnetaan extreme-urheilulajien harrastajien paratiisina, mutta myös vähemmän hurjapäät pääsevät nauttimaan Uuden-Seelannin uskomattoman laajasta aktiviteettitarjonnasta. Itsensä voi haastaa vaikkapa lähtemällä lyhyelle päiväretkelle lähimetsään tai hyppäämällä kajakkiin järven rannassa. Monipuolinen aktiviteettitarjonta on Uutta-Seelantia parhaimmillaan.

Tee jotain tavallisesta poikkeavaa

Uusi-Seelanti on maaginen matkakohde juuri sen takia, että se tarjoaa matkailijoille jotain sellaista, mitä muualta ei voi löytää. Maasta löytyy sellaisia erikoisuuksia kuin kuumista lähteistä tunnettu Hot Water Beach, Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta ja Hobitti -elokuvista tuttu Hobittila ja tulivuorisaari Rangitoto, jonka huipulta on upeat näkymät suurkaupunki Aucklandiin. Parhaat reissutarinat syntyvät juuri tällaisissa paikoissa!

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä neuvoista tärkein; älä unohda suojautua paahtavalta auringolta! Mikään ei vie lomafiilistä yhtä pahasti kuin kärventynyt ja punoittava hipiä. Aurinko paahtaa Uudessa-Seelannissa tavallista vaarallisemmin, sillä Etelänavan alueella vallitseva otsoonikato ylettyy Uuteen-Seelantiin asti. Auringon aiheuttamien sairauksien laajuuden tajuaa viimeistään tavaratalojen aurinkovoidevalikoimaa ihmetellessä – myynnissä on lähes poikkeuksetta vain suojakerroin 50:n voiteita! Auringolta suojautuminen kannattaa siis ottaa tosissaan. Kun helposti unohtuvat perusasiat on hoidettu, pääset nauttimaan rennoin mielin kaikista upeista asioista, joita Uudella-Seelannilla on tarjota!

Risteily on kätevä tapa nähdä lyhyessä ajassa paljon. Australian ja Uuden-Seelannin välillä risteilee muun muassa Princess Cruisesin, Celebrity Cruisesin, Norwegian Cruise Linen ja Royal Caribbeanin risteilyaluksia. Löydät kaikki Uuden-Seelannin risteilyt täältä!

Teksti ja kuvat: Aino Lahdensalo/Risteilykeskus