Viikko paratiisissa – Kaakkois-Aasian risteily Star Clippersin purjealuksella

Toimittaja Lea Rosbäck risteilee Thaimaasta Malesian kautta Singaporeen. Viikon risteily 115 metrisellä, maksimissaan vain 170 matkustajaa kyytiin ottavalla, nelimastoisella, 16-purjeisella klipperillä on erilainen elämys kuin matka isolla jättiristeilijällä. Lue Lean juttu alta!

star-clippers1

1492 – Conquest of Paradise -elokuva tuli ensi-iltaan vuonna 1992. Silloin Kristoffer Kolumbuksen matkoista ja ”uuden maailman” löytymisestä oli kulunut 500 vuotta.

Samaan tunnelmaan pääsee, kun Star Clipper nostaa purjeensa ja lipuu Phuketin Patong Beachilta Andamaanienmeren sametinpehmeään iltaan kreikkalaisen Vangeliksen elokuvaan säveltämän uljaan tunnusmusiikin kaikuessa laivan kaiuttimista. Kaikki satakunta matkustajaa kokoontuvat kannelle. Pitkän lennon ja hikisen taksimatkan vaivat unohtuvat. Seitsemän päivän paratiisin valloituksemme alkaa.

Star Clippers
Matkustajat seuraavat kannella Star Clipperin juhlallista lipumista Andamaanienmeren pimenevään iltaan.

Tiheää tunnelmaa, tiikkiä ja messinkiä

Pienellä purjelaivalla neliöitä ei tuhlata turhaan. Hytit eivät pröystäile, ne ovat pieniä, mutta tarkoituksenmukaisia. Hyttikategoria määräytyy kannen ja hytin hiljaisen tai vähän meluisamman sijainnin mukaan. Säilytystilaa on kekseliään paljon. Vain Owners-sviitissä on enemmän neliöitä. Hyttipalvelija pitää siisteydestä huolen ja sängyt ovat ylellisen mukavat.

Elämä laivalla pyörii aurinkokansien ja niiden väliin jäävän, katetun Tropical baarin, kirjaston, pianobaarin ja ruokasalin ympärillä. Komeat kuvat pulleapurjeisista, vanhoista purjelaivoista, tiikkipinnat ja kiiltävä messinki, jota joku koko ajan kiillottaa jossakin päin laivaa, virittävät oikeaan tunnelmaan.
Pelkässä uimapuvussa ei sovi kulkea sisätiloissa ja miehiltä edellytetään pitkiä lahkeita ruokasalissa. Pikkutakin saa jättää kotiin, mutta rouvat pukeutuvat parhaimpiinsa kapteenin illalliselle.

Star Clippers
Kapteeni Sergeyn illalliselle pistetään parasta päälle.

Ohjelmaa riittää

Päivät käynnistyvät sporttitiimin Thoren aamujumpalla. Ensimmäisen aamun neljän urhoollisen joukko ei kasva matkan edistyessä. Jo ensimmäisenä päivänä Ko Similan saaren kupeella, Similanin kansallispuiston alueella, järjestetään snorklaussafari. Loiskahdamme mereen vuoron perään meidät rannan tuntumaan kuljettaneen tender-yhteysveneen keulasta. Kuka sanoi, että räpylät on paras laittaa jalkaan vasta vedessä! Ja missä ne nyt ovat? Olemme Thaimaan parhailla sukellusvesillä. Snorklauksen luulisi olevan lastenleikkiä, rantaa kohti pääsee helposti. Mutta petollisen voimakkaat pohjavirtaukset tekevät takaisin tenderille räpiköimisestä rankkaa.

Laitesukeltaminen ilman padi-korttiakin olisi viikon mittaan mahdollista, niin pätevä sukelluksen ohjaaja laivalla on mukana, mutta taidan jättää sen väliin. Snorklauskin on sen verran rankka kokemus. Ja kauniin monivärisiä kaloja näkee jo näinkin.

Star Clippers
Star Clipper jätetään ankkuriin kauemmas ja lähdetään kohti snorklausrantoja.

Järjestettyjä retkiä

Toisen päivän aamuna ankkuroidumme Ko Hoong saariryhmän tuntumaan ja meitä pyöritetään pikkuveneillä Star Clipperin ympärillä, jotta saamme kuvata uljasta alusta upeissa maisemissa.

Hyvä kun saan kuvat otettua, henki on salpaantua, kun päällystö esittäytyy katsojille järjestäytymällä riviin keulamaston päälle ja kapteeni Sergey heittää vielä voltit purjeesta roikkuen. Näky oli komea ja onneksi kukaan ei pudonnut!
Viikon matkan aikana ajamme purjeilla noin 40 prosenttia ajasta, loput matkasta taitetaan joko purjeilla tai moottorilla tai pelkällä moottorilla. Aikatauluun sidotulla risteilyllä tuulet eivät aina riitä pelkkään purjehtimiseen.

Star Clippers
Uhkarohkea miehistö esittäytyy keulamastolla seisten.

Sitten pyyhällämme pikaveneellä Phang Na Bay -lahdelle Ko Hong -saarelle, jolla filmattiin vuonna 1974 ilmestynyt James Bond -elokuva Mies ja Kultainen Ase. Matkalla opimme, että tippukiviluolan kattoon syntyneet puikot ovat stalaktiitteja ja pohjan pylväät stalagmiitteja.

Star Clippers
James Bond -saaren näkymä tuo kuuluisan elokuvan mieleen.

Koh Panyi kalastajakylän kaikki 1685 asukasta polveutuvat rannalle 1800-luvun lopulla haaksirikkoutuneesta kahdesta vaeltavasta malaijikalastajapariskunnasta. Kylän talot on rakennettu pylväille veden päälle, koska alun perin muukalaisilla ei ollut lupaa omistaa maata thaimaalaisten saarella. Vielä tänäkin päivänä tilaa on niin vähän että jalkapallohullut kyläläiset ovat rakentaneet itselleen kelluvan jalkapallokentän. Saaren joukkue pärjää hyvin Thaimaan liigassa. Alakoulun voi käydä saarella, yläkoulu käydään Phuketissa. Saaren asujaimisto vaihtuu pikkuhiljaa niin että sieltä naidaan mantereelle tai sinne tullaan avioliiton kautta.

Autiolla hiekkarannalla

Kolmantena päivänä olemme ainoat ihmiset Ko Adangin saaren valkoisella hiekkarannalla. Uteliaiden ulkopuolisten katseilta suojassa on kiva tasapainoilla suppilaudalla, meloa kajakilla tai snorklata sillä aikaa kun havaijipaitaan sonnustautunut keittiömestari Armando joukkoineen pystyttää rannalle baarin ja mahtavan grillilounaan. Liikuntaa täällä tarvitseekin!

Star Clippers
Tyylistä ei tingitä piraattipiknikilläkään. Rantaan nousee baari.

Henkilökunta pistää itsensä peliin

Pienellä purjelaivalla ei ole teatteria ja kansainvälisen tason showohjelmia. Mutta mukaan kutsutaan paikallisia esiintyjiä ja henkilökunta panee itsensä likoon ihan yhtä viihdyttävästi.

Star Clippers
Thaitytöt esittivät musiikkia ensimmäisen illallisen viihdykkeeksi.

Viikossa ehtii tutustua päällystöön kapteeni Sergeytä myöten, kiivetä mastoon, opetella merimiessolmuja riggeri Sergejn kanssa, hyppiä vesijumppaa, taitella lautasliinoja päätarjoilija Hermanin opastamana ja paljastaa omat, piilevät laulutaitonsa risteilyemäntä Monican yllyttämänä. Onneksi matkaan mahtuu yksi kokonainen päivä merelläkin. Hieroja Belinda löytää kaikki kipeät kohdat ja hieroo ne pehmeiksi. Olo on autuas.

Star Clippers
Sporttitiimin Oton opastuksella kiivetään maston ensimmäiselle tasanteelle katsomaan huikeita maisemia.
Star Clippers
Paras auringonottopaikka löytyy keulamaston ja laivan keulan väliin pingotetulta verkolta. Tuuletus pelaa alta ja päältä. Kunhan ensin uskaltaa kiivetä sinne.

Rannalla vietetyn päivän jälkeen nautitaan illallista piraattitunnelmissa. Yhtäkkiä kuuluu uhkaavaa kolinaa, valot sammuvat ja merirosvot hyökkäävät saliin. Heikkohermoisia hirvittää, sillä laivoja ryöstetään ihan oikeasti Malesian lähivesillä, mutta onneksi menossa on vain hauska leikki.

Star Clippers
Risteilyemäntä Monica heittäytyy rooliinsa merirosvokapteenina.

Kävely kaupungilla ja kalorit takaisin laivalla

Päivinä, jolloin piipahdetaan satamissa, kannattaa lähteä maihin. Jos ei muuta, niin kävelemään, aistimaan paikallistunnelmaa ja polttamaan kaloreita, jotta voi sitten taas hyvällä omallatunnolla nauttia laivan keittiön antimista. Lakki päähän, vesipullo kouraan ja menoksi! Ruoka on reissun kohokohta!

Early bird aamiaisen jälkeen katettavan buffetin uudet tuttavuudet jakkihedelmä ja pitaija pitää kokeilla. Tarjolla on kaikkea, mutta mieli tekee säästää tilaa lounaalle. Ja sitten onkin kohta snack time, kannelle katettavan välipalan aika.

Star Clippers
Herry paistaa aamiaiseksi juuri sellaisen munakkaan kuin haluat.

Illallinen on päivän kohokohta. Kaksi kantta ruokasalin alapuolella oleva pieni keittiö venyy uskomattomiin suorituksiin. Nautimme hummereita, rapuja, ankanmaksaa, ja muita gournemetherkkuja neljän tai viiden ruokalajin verran.

Star Clippers
Hummeria valkoviini-voikastikkeessa.

Pöytäseuraa voi vaihtaa vaikka joka ilta. Tai istua omassa rauhassaan, jos siltä tuntuu. Mutta on mukavaa vaihtaa ajatuksia saman henkisten, mielellään uusiin ihmisiin tutustuvien maailmankansalaisten kanssa. Mukana on 13 kansallisuutta. Vicki ja Ian Nottinghamista näyttävät kuvia lapsenlapsistaan. Caron ja Daniel kertovat elämästään Oregonissa. Dominique vinkkaa parhaat Bouillabaisseravintolat Marseillesta. Moni tunnustaakin viihtyvänsä pienillä risteilylaivoilla juuri uusien ystävien takia.

starclipperr

Teksti: Lea Rosbäck
Kuvat: Lea Rosbäck & Star Clippers