Risteilymaailman A-B-C

Oletko harkinnut lähteväsi kansainväliselle risteilylle, mutta vaihtoehtojen ja yksityiskohtien tulva tuntuu loputtomalta? Mietityttääkö varustamon tai hytin valinta, laivalla maksamiseen liittyvät asiat tai vaikkapa se, millaista lastenohjelmaa eri laivoilla tarjotaan?

Usko tai älä, mutta risteilyn varaaminen voi olla sekä helppoa että hauskaa – kunhan vain risteilyihin liittyvät perusasiat ovat hallussa. Päätimme koostaa avuksesi risteilymaailman aapisen, joka kattaa kaikki kansainvälisiin risteilyihin liittyvät kommervenkit. Tässä risteilymaailman A-B-C, ole hyvä!

A = Aktiviteetit

Mitä isompi laiva, sitä enemmän tekemistä! Aktiviteettien määrä, etenkin lapsiperheille suunnatuilla isommilla laivoilla, voi olla päätä huimaava. Vai oletko tajunnut, että laivoilla voi päästä kokeilemaan muun muassa seinäkiipeilyä, liukumäkiä, F1-simulaattoreita, keilaratoja, vesiliukumäkiä, minigolf-ratoja, laskuvarjohyppysimulaattoreita, törmäilyautoja, laserpeliareenoita ja pakopelihuoneita? Ainakin se on varmaa, että risteilyllä ei pääse tylsistymään.

Vinkki: Tutustu aktiviteetti- ja viihdetarjontaan ennen risteilyn varaamista, sillä tarjonta vaihtelee laivoittain! Kaikilla laivoilla ei ole esim. keilarataa tai surffaussimulaattoria.

B = Broadway-tyyliset esitykset

Risteilyvarustamot panostavat yhä enemmän viihdeohjelmaansa. Useilla laivoilla esitetään Broadway-laivoilta tuttuja musikaaleja – saatat löytää itsesi esimerkiksi Hairsprayn, Jersey Boysin tai Mamma Mian yleisöstä.

C = Carting-rata

Merten ensimmäinen carting-rata rakennettiin vuonna 2016 valmistuneelle Norwegian Joy -alukselle. Älytöntä – we know!

Carting-rata. Kuva: Norwegian Cruise Line.

D = Dubai

Dubai, Karibia, Välimeri, Aasia, Etelä-Amerikka… Satamakohteita riittää! Dubai on noussut viime vuosina Karibian ja Välimeren ohella etenkin lapsiperheiden suosikiksi – eikä ihme! Lyhyt lentoaika, lähes olematon aikaero ja lämmin sää houkuttelevat risteilylomalle vuoden pimeimpään aikaan.

E = Emergency Safety Drill / Evakuointiharjoitus

Jos et ole aikaisemmin käynyt kansainvälisellä risteilyllä, saattaa risteilyn alussa järjestettävä evakuointiharjoitus tulla sinulle yllätyksenä. Evakuointiharjoitusta voi verrata lentokoneessa pidettävään turvaohjeistukseen – sen tarkoituksena on selventää matkustajille, miten laivalla toimitaan hätätilanteessa. Massiiviseen harjoitukseen osallistuvat kaikki laivan matkustajat.

Vinkki: Evakuointiharjoitusta ei kannata jättää väliin. Jokaisen matkustajan hyttikortti skannataan harjoituksen aikana, joten harjoituksesta ei pääse luistamaan. Evakuointiharjoitukseen osallistuminen on tärkeää – ja se on nopeasti ohi!

E BONUS = Erikoisravintolat

Hintaan sisältyvien ravintoloiden lisäksi useimmilta laivoilta löytyy niin sanottuja erikoisravintoloita, joissa voi ruokailla lisämaksusta. Erikoisravintoloiden tarjonta ja hinnat vaihtelevat laivasta toiseen; joillain laivoilla nautitaan aasialaisten ravintoloiden tarjonnasta, kun taas toisilla saatetaan luottaa perinteisempien pihviravintoloiden vetovoimaan. Erikoisravintoloissa on yleensä käytössä kattaus- tai sisäänpääsymaksu – vaikkakin myös a la carte -hinnoiteltuja ravintoloita löytyy nykyään monelta laivalta.

Erikoisravintoloita ei tietenkään ole pakko käydä risteilyn aikana kokeilemassa (vatsan saa kyllä täyteen muutenkin), mutta ne tuovat mukanaan mukavaa vaihtelua hintaan sisältyville à la carte - ja buffetravintoloille.

E BONUS = Esteettömyys

Risteilylomat sopivat erinomaisesti henkilöille, joilla on liikuntarajoitteita. Esteettömyys on otettu hyvin laivoilla huomioon – ja pääsääntöisesti lähes kaikilta laivoilta löytyy esteettömiä hyttejä ja yleisiä tiloja, joissa on helppoa liikkua pyörätuolin tai muiden apuvälineiden kanssa.

Vinkki: Varustamoiden ja laivojen esteettömyysohjelmissa on olemassa jonkin verran eroja. Suosittelemmekin tutustumaan risteilyvarustamoiden tarjoamiin palveluihin ennen risteilyn varaamista. Voit lukea lisää esteettömyydestä "Esteettömät risteilyt" -sivultamme.

F = FlowRider

Surffaussimulaattori on tuttu näky Royal Caribbeanin isommilta laivoilta. Simulaattorin käyttö sisältyy risteilyn hintaan.

FlowRider -surffaussimulaattori. Kuva: Royal Caribbean International.

H = Hyttikategoriat

Määrittelemätön sisähytti, ulkohytti rajoitetulla näkymällä, Boardwalk-parvekehytti… Pää menee vähemmästäkin sekaisin! Hyttivaihtoehtojen tutkiminen voi olla hankalaa, mutta kun peruskaava on hallussa, helpottuu hytin valinta huomattavasti. Tässä simppelit ohjeet hyttikategorian valintaan:

Määrittelemätön hytti | Hytin sijainti tai hyttinumero ei ole varausvaiheessa tiedossa (hyttiluokka on kuitenkin määritelty esim. sisä-, ikkuna- tai parvekehytiksi)
Yhden hengen hytti | Hytti on hinnoiteltu vain yhdelle matkustajalle. Yhden hengen hytit ovat useimmiten sisähyttejä. Hyttejä löytyy mm. Celebrity Cruisesin, Holland America Linen, Norwegian Cruise Linen ja Royal Caribbean Internationalin uusimmilta laivoilta.
Sisähytti | Hytissä ei ole ikkunaa (tosin muutamilla laivoilla tarjolla saattaa olla oikeaa ikkunaa imitoiva virtuaalinen ikkuna)
Ulkohytti | Hytissä on ikkuna (ikkunan koossa saattaa olla eroja ja näkymä voi olla rajoitettu)
Parvekehytti | Hytissä on oma parveke, josta on näkymä merelle. Royal Caribbeanin Oasis-luokan laivoilla parvekenäkymän voi poikkeuksellisesti valita myös mm. laivan kävelykadulle tai keskuspuistoon.
Minisviitti ja sviitti | Sviitit ovat kooltaan tavallisia hyttejä suurempia. Sviittien hintaan sisältyy usein lisäpalveluita, kuten oman hovimestarin palvelut tai ruokailu omassa sviittiravintolassa. Sviittikohtaiset palvelut kannattaa aina tarkistaa ennen risteilyn varaamista.

H BONUS = Hyttitili

Tiesitkö, että laivoilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä? Risteilyllä lompakon voi kirjaimellisesti jättää, jos ei kotiin, niin ainakin hyttiin. Kaikille matkustajille luodaan lähtöselvityksen yhteydessä oma hyttitili, johon matkustajan pankki- tai luottokortti yhdistetään – ja avot! Kaikki laivalla tehtävät ostokset hoidetaan lähtöselvityksen jälkeen vain hyttikorttia vilauttamalla.

Vinkki: Varaa mukaan hieman käteistä, jos haluat käyttää rahaa laivan kasinolla tai satamakohteissa!

I = Ikärajat

Risteilyä varatessa kannattaa huomioida, ettei 18-vuotiaita usein vielä lasketa risteilyillä täysi-ikäisiksi. Alle 21-vuotiaat nuoret eivät voi lähteä Karibian-risteilylle ilman huoltajaa, jos risteilyn lähtösatama on Yhdysvalloissa. Sama koskee alkoholin nauttimista laivalla – ikäraja on Yhdysvalloista lähtevillä risteilyillä aina 21 vuotta. Ikärajat saattavat olla tavallista korkeampia myös esimerkiksi Euroopan- ja Dubain-risteilyillä.

Ota selvää myös muista, alaikäisen kanssa matkustamiseen liittyvistä, rajoituksista! Jos matkustat alaikäisen lapsen kanssa, jolla on eri sukunimi kuin sinulla, tulee sinun ottaa matkalle mukaan englanniksi käännetty syntymä- tai virkatodistus. Säädöksiä on olemassa myös niitä tilanteita varten, kun lapsi matkustaa esimerkiksi ystäväperheen tai isovanhempien kanssa. Suosittelemmekin tarkistamaan kaikki ikärajoihin liittyvät rajoitukset ennen risteilyn varaamista.

J = Juomapaketti

Mikä ihmeen ”juomapaketti”? Sana tulee usein vastaan risteilyvaihtoehtoja tutkaillessa, sillä perustasoisten risteilyjen hintaan ei yleensä sisälly juomia. Varustamot tarjoavat lisämaksusta erilaisia paketteja, jotka sisältävät kaikkea erikoiskahveista tuoremehuihin, oluihin, viineihin ja drinkkeihin. Jos siis tiedät nauttivasi risteilyn aikana erikoiskahvien ja -mehujen lisäksi myös alkoholijuomia, saattaa juomapaketin ostaminen olla järkevä investointi.

Juomapakettia varatessa kannattaa kuitenkin huomioida, että yleensä kaikkien samassa hytissä matkustavien on ostettava vastaavanlainen juomapaketti koko risteilyn ajaksi – juomapakettia kun ei voi ostaa vain muutamalle päivälle.

Vinkki: Jos juot päivän aikana vain muutaman juoman, unohda suosiolla juomapaketit. Yksittäisten juomien ostaminen laivan ravintoloissa ja baareissa tulee usein huomattavasti edullisemmaksi.

K = Kattausajat

Pääravintoloissa on yleensä illallisaikaan käytössä kiinteät kattausajat, mikä tarkoittaa sitä, että kaikille matkustajille on ennakkoon määritelty oma illallisaika, pöytä ja tarjoilija. Osa varustamoista tarjoaa kuitenkin myös mahdollisuutta illallistaa pääravintolassa omien aikataulujen mukaan – tällöin pöytä ja tarjoilija vaihtuvat päivittäin.

Vinkki: Buffetravintolassa kattausaikaa tai istumapaikkoja ei ole määritelty ennalta. Vaihda jokin ilta pääravintolan à la carte -illallinen buffetravintolan herkkuihin!

K BONUS = Käyttöraha

Käyttörahaa laivalla tuhlattavaksi? Varustamoilla on usein käynnissä kampanjoita, joiden aikana risteilyvarauksen tehneille tarjotaan kaupan päälle käyttörahaa. Usein rahan käyttötarkoituksella ei ole rajoituksia – kunhan raha käytetään laivalla. Käyttöraha lisätään suoraan hyttitilille, minkä kautta sitä pääsee käyttämään mm. kylpylähoitoihin, retkiin tai myymäläostoksiin.

L = Lasten ohjelma

Risteilyt eivät ole vain varttuneemman väen hupia. Monilla laivoilla lapset on otettu erinomaisesti huomioon – ja suurin osa matkustajistakin koostuu lapsiperheistä. Lapsille löytyy laivoilta usein omat kerhotilat, joissa eri-ikäisille lapsille järjestetään hauskaa ja monipuolista tekemistä, kuten urheiluturnauksia ja teemabileitä.

Vinkki: Oletko lähdössä risteilylle lasten kanssa? Royal Caribbean Internationalin, MSC Cruisesin ja Norwegian Cruise Linen risteilyt sopivat täydellisesti lapsiperheille.

L BONUS = Lisämaksulliset palvelut

Risteily on erityisen helppo tapa lomailla, sillä sen hintaan sisältyy automaattisesti valtava määrä palveluita ruokailuista viihdeohjelmaan. Jos kuitenkin haluat lisätä risteilyllesi ”pientä ekstraa”, se onnistuu helposti risteilyvarauksen vahvistamisen jälkeen. Voit ostaa risteilysi yhteyteen lisämaksusta muun muassa satamakuljetuksia, retkiä, alkoholijuomia sisältäviä juomapaketteja, erikoisravintolapaketteja sekä kylpylähoitoja. Lisämaksullisten palveluiden hinnat löydät risteilyvarustamoiden omilta nettisivuilta.

M = Mainstream-laivat

Risteilyvarustamot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan, joista mainstream-luokka on niin sanottua perustasoa. Mainstream-laivat sopivat usein ensikertalaisille ja lapsiperheille – tai matkustajille, joille esimerkiksi aktiviteettien määrä on yksilöllistä palvelua tärkeämpää. Maailman isoimmat laivat kuuluvat suosittuun mainstream-kategoriaan.

Vinkki: Jos etsit hyvää mainstream-risteilyä, tsekkaa MSC Cruisesin, Royal Caribbean Internationalin tai Norwegian Cruise Linen valikoima!

Mainstram-luokan laivoille mahtuu yleensä paljon matkustajia. Kuva: MSC Cruises.

N = Nettiyhteys

Nettiyhteys ei yleensä sisälly risteilyn hintaan, mutta voit halutessasi ostaa risteilyn ajaksi lisämaksullisen nettipaketin. Nettiyhteyden laatu vaihtelee paljon varustamosta toiseen – osalla yhteys on edullinen ja nopea, toisilla taas huomattavasti hinnakkaampi.

Kannattaakin miettiä ennen risteilylle lähtöä, selviäisikö reissussa oman liittymän nettiyhteydellä. Välimeren-risteilyllä omaa liittymää voi käyttää esimerkiksi laivan ollessa satamassa – kunhan vain oma liittymä mahdollistaa datauksen Euroopan alueella. Iltaisin, tai laivan seilatessa merellä, netti kannattaa kuitenkin kytkeä pois päältä, jotta vältyt ylimääräisiltä yllätyksiltä. Puhelimesi saattaa nimittäin yhdistyä yön aikana yhdysvaltalaiseen satelliittiverkkoon – ja lasku olla sen mukainen.

O = Opastetut risteilyt

Jos reissaaminen omatoimisesti ahdistaa, kannattaa ehdottomasti pohtia, voisiko opastettu risteily olla sinulle sopivampi vaihtoehto. Opastetulla risteilyllä matkaa tehdään suomalaisen matkanjohtajan johdolla, ja matkatoimisto hoitaa kaikki matkaan liittyvät järjestelyt. Matkustajan täytyykin vain osata rentoutua ja heittäytyä lomatunnelmaan.

Opastetut risteilymatkat sisältävät risteilyn lisäksi aina lennot, kuljetukset ja mahdolliset majoitukset ennen tai jälkeen risteilyn. Löydät kaikki Risteilykeskuksen opastetut risteilymatkat nettisivuiltamme.

P = Palvelurahat

Risteilyä varatessa kannattaa pitää mielessä, että risteilyn perushinta ei välttämättä vielä sisällä palvelurahoja laivan henkilökunnalle. Henkilökohtaisen tippauksen sijaan varustamon suosittelema summa palvelurahoja laivan hyttien siisteydestä huolehtiville, sekä tarjoiluhenkilökunnalle, maksetaan joko varauksen teon yhteydessä tai veloitetaan risteilyllä matkustajan hyttitililtä automaattisesti. Tämä mahdollistaa sen, ettei laivan henkilökunnalle tarvitse antaa erikseen tippiä käteisenä. Suositeltujen palvelurahojen suuruus vaihtelee varustamoittain, mutta yleensä summan suuruus pyörii 10–15 dollarin/euron/hlö/vrk paikkeilla.

Vinkki: Älä sekoita näitä palvelurahoja muihin laivalla perittäviin palvelumaksuihin! Valtaosaan laivoilla tehtäviin ostoksiin, kuten juomatilauksiin ja kylpylähoitoihin, lisätään kansainväliseen tapaan päälle vielä ylimääräinen, 15–20 %, palvelumaksu.

P BONUS = Pukukoodi

Pukukoodiin liittyvät pönöttävät mielikuvat ovat yksi suurimmista risteilyihin liittyvistä harhaluuloista. Mainstream-tason laivoilla lomaillessasi voit hyvin jättää iltapuvut ja pikkutakit risteilyn ajaksi kotiin. Useimmilla laivoilla järjestetään risteilyn aikana gaalailta tai pari, jolloin pukukoodi laivan pääravintolaan on ”formal” – mutta tämän voi kiertää kätevästi syömällä illallisen vaikka laivan buffetravintolassa. Gaalailtoinakin riittää, että päälleen on valinnut siistit, ravintolailtaan sopivat, vaatteet – ellei sitten itse halua laittautua hieman tavallista enemmän. Osa matkustajista tykkääkin panostaa gaalailtoina tavallista enemmän pukeutumiseensa.

Vinkki: Jos olet lähdössä luksusristeilylle, joudut luultavasti pakkaamaan ainakin pikkutakin mukaasi. Tosin myös luksuslaivoilla pukukoodeista on alettu joustaa eikä kaikilla varustamoilla ole tiukkoja vaatimuksia pukukoodin suhteen. Jos taas haluat valita täysin pukukoodittoman vaihtoehdon, kokeile Norwegian Cruise Linen risteilyjä! Varustamo on tunnettu rennoista risteilyistään, joilla ei ole lainkaan pukukoodistoa.

P BONUS = Premium-laivat

Premium-tason risteilyillä pääset nauttimaan pienestä luksuksesta huokeahkoon hintaan. Laivoilla on huomattavasti parempi palvelutaso kuin mainstream-tason laivoilla – mutta et joudu pulittamaan risteilystä tähtitieteellisiä summia. Varaudu laivoihin, joilla on vähemmän aktiviteetteja – mutta enemmän tilaa hengähtää! Premium-laivojen matkustajat ovat lähinnä pariskuntia tai ystäväporukoita.

Vinkki: Etsitkö hyvää premium-tason varustamoa? Tutustu Celebrity Cruisesin, Princess Cruisesin ja Holland America Linen valikoimaan!

Celebrity Edge on premium-tason laiva. Kuva: Celebrity Cruises.

P BONUS = Päiväohjelma

Päivittäin hyttiin toimitettavan päiväohjelman perusteella pysyt kartalla kaikesta, mitä laivalla tapahtuu. Päiväohjelmassa ilmoitetaan muun muassa kaikki laivan tapahtumat, aktiviteetit, esitykset sekä ravintoloiden ja muiden liikkeiden aukioloajat. Laivoilla tapahtuu päivän aikana paljon, ja ohjelmassa saattaa olla mm. liikunta- ja tanssitunteja, askartelua, taidehuutokauppoja, juhlia, elokuvanäytöksiä ja musiikkiesityksiä. Tekemisestä ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä – meripäivä sujuu oikein mukavasti myös "vain" aurinkokannella makoillen.

R = Risteilykeskuksen varausmoottori

Tuntuuko sopivan risteilyn etsiminen loputtomalta suolta? Tuhansien vaihtoehtojen läpikäyminen voi olla hyvinkin stressaavaa – ja aikaa vievää.

Jotta sinulla olisi parhaimmat edellytykset löytää unelmiesi risteily, ehdotamme, että aloitat risteilyvaihtoehtojen kartoittamisen varausmoottoristamme seuraavassa järjestyksessä:

  1. Kohde (lähi- vs. kaukokohde)
  2. Budjetti (mainstream-tason vs. premium-tason vs. ultraluksus-tason risteily)
  3. Varustamo (lapsiystävällinen vs. pariskunnille sopiva)
  4. Laiva (iso vs. pieni, uusi vs. vanha)
  5. Hytti (sisä-, ulko- tai parvekehytti vs. sviitti)

Painota valinnoissasi niitä asioita, joiden tiedät tekevän risteilylomasta täydellisen juuri sinulle. Osalla uusi ja iso laiva nousee risteilykohteen edelle – toiset taas painottavat korkeaa palvelutasoa aktiviteetteja ja viihdetarjontaa enemmän.

Vinkki: Voit kysyä apua ja vinkkejä myös suoraan Risteilykeskuksen asiakaspalvelusta. Risteilyasiantuntijoillamme on kattava kokemus erilaisista risteilyistä, joten he osaavat varmasti ehdottaa juuri sinun tarpeisiisi sopivia vaihtoehtoja. Saat asiantuntijamme kiinni numerosta 020 1441810 tai sähköpostitse myynti@risteilykeskus.fi.

S = Sovellukset

Jos haluat ottaa lomastasi kaiken irti, lataa puhelimeesi varustamon ilmainen sovellus Apple Storesta tai Play Storesta. Sovelluksia tarjoavat tällä hetkellä mm. Azamara, Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises ja Royal Caribbean International.

Sovellusten kautta voit mm.
• Navigoida laivalla interaktiivisen kartan avulla
• Saada ajankohtaista tietoa päivän tarjouksista ja aktiviteeteista
• Tutkia päiväohjelmaa ja laivan palveluita
• Tehdä varauksia teatteriesityksiin, erikoisravintoloihin, kylpylään ja retkille

T = Täysihoito

Aamiainen, välipala, lounas, toinen välipala, illallinen… Ehtiikö risteilyllä tehdä muuta kuin syödä? Yksi risteilyjen parhaista puolista on se, että kaikki ruokailut laivan à la carte - ja buffetravintolassa sisältyvät risteilyn hintaan. Usein hintaan sisältyvät myös pikaruokaravintoloiden herkut.

U = Ultraluksuslaivat

Risteilymaailmassa pienempi on aina parempi. Ultraluksuslaivat ovatkin usein kooltaan huomattavasti pienempiä kuin vaikkapa Karibialla seilaavat jättilaivat. Pienemmillä luksuslaivoilla on helpompi taata, että asiakkaat saavat rahoilleen vastinetta – sinulla saattaa olla muun muassa oma hovimestari, joka huolehtii sviittisi siisteydestä ja asiakkaiden toiveista. Hovimestari myös pakkaa- ja purkaa matkustajien matkalaukut, harjaa puvut ja kiillottaa kengät.

Kuuden tähden risteilyjen hintaan sisältyy valtava määrä palveluita samppanjasta todellisiin gourmet-aterioihin ja ryhmäliikuntatunneista satamakohteiden retkiin. Osa luksusvarustamoista tarjoaa kaupan päälle myös luksushotellimajoituksia tai muutaman päivän kiertomatkoja ennen tai jälkeen risteilyn. Kun vain paras kelpaa, valitse ultraluksus-all-inclusive risteily.

Vinkki: Jos haaveilet ultraluksustason risteilystä, tutustu Crystal Cruisesin, Hapag-Lloyd Cruisesin, Ponantin, Regent Seven Seas Cruisesin, Silversea Cruisesin tai Seabourn Cruise Linen valikoimaan!

Seven Seas Explorer -ultraluksuslaivan atrium on häikäisevä. Kuva: Regent Seven Seas Cruises.

V = Varustamot

Varustamoiden välillä on eroja, joista kannattaa olla tietoinen. Osa varustamoista sopii paremmin lapsiperheille, kun taas toiset ovat täydellisiä valintoja pariskunnille. Osalla risteilyistä keski-ikä nousee korkeammaksi, kun taas toisilla järjestetään yliopistoikäisten nuorten juhlia. Tutustu risteilyvarustamoihin nettisivuillamme!

X = Xpedition-risteilyt

Xpedition-risteilyt, Expedition-risteilyt, tutkimusmatkaristeilyt… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tutkimusmatkaristeilyillä pääosaa näyttelevät ainutlaatuiset, syrjäiset luontokohteet. Näille risteilyille ei ensisijaisesti lähdetä nauttimaan monipuolisesta viihdetarjonnasta tai kymmenien ravintoloiden valikoimasta – vaikka toki joillain tutkimusmatkalaivoilla näitäkin on tarjolla. Pienet laivat seilaavat maailman syrjäisimpiin kohteisiin, kuten Huippuvuorille, Grönlantiin ja Antarktikselle. Joillain risteilyillä tutustutaan Karibian ja Etelä-Amerikan tuntemattomampiin satamiin – toisilla vieraillaan Koillisväylän tai Franz Josefin maan kaltaisissa ”once in a lifetime” -kohteissa.

Hurtigrutenin ympäristöystävälliset Expedition-laivat seilaavat mm. Antarktiksella. Kuva: Hurtigruten.

Y = Yhteysvene

Joissakin satamissa risteilyalukset eivät kokonsa vuoksi pysty kiinnittymään sataman laituriin, joten ne ankkuroituvat merelle, sataman lähistölle. Näissä tapauksissa kuvaan astuvat niin kutsutut tender-alukset eli yhteysveneet. Pienet yhteysveneet kuljettavat matkustajat alukselta maihin ja takaisin maista alukselle. Risteilylippuihin on yleensä ennalta merkitty, käytetäänkö kohteessa yhteysveneitä.

Vinkki: Jos tarvitset esteetöntä kulkua, kannattaa välttää risteilyreittejä, joissa satamiin mennään yhteysveneillä. Kaikkiin yhteysveneisiin ei pääse esimerkiksi pyörätuolilla.

Z = Zzzz

Yksi risteilyn kohokohdista on herätä joka aamu uusissa maisemissa. Ei olekaan olemassa kätevämpää tapaa matkustaa – purat matkalaukut vain kerran, mutta pääset näkemään yhden reissun aikana useita mielenkiintoisia kohteita.

Kannustamme kokeilemaan risteilylomaa ainakin kerran elämässä – lyömme nimittäin vetoa, että "kerran elämässä" -risteily muuttuu nopeasti elämän pituiseksi risteilyseikkailuksi!

Risteilykeskuksen valikoimassa on yli 25 risteilyvarustamon risteilyt kaikille maailman merille. Varausmoottoristamme löydät yli 18 000 risteilyvaihtoehtoa. Tutustu kattavaan valikoimaan nettisivuillamme!

Teksti: Aino Lahdensalo / Risteilykeskus