MSC Seaside – "Laiva joka seuraa aurinkoa"

Toimittaja Lea Rosbäck ottaa alkuvuoden kunniaksi Risteilykeskuksen blogin haltuunsa ja kertoo kokemuksistaan upouudella MSC Seasidella. Eurooppalaisella jättiristeilijällä päivät täyttyvät aktiviteeteista ja showt kruunaavat illat. Lue Lean juttu alta!

MSC Seaside
MSC Seaside odottaa malttamattomana ensimmäistä matkaansa.

"Laiva joka seuraa aurinkoa"

MSC Seaside lähtee neitsytmatkalleen pienen pohjois-italialaisen Triesten kaupungin keskustassa, rantabulevardin reunassa, olevasta laiturista tuulisena ja tihkusateisena joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Puuskainen tuuli riepottelee lehdettömiä puita ja vaakasuoraan piiskaava sade kastelee sitkeästi laivaa kohti matkalaukkujaan kiskovia matkustajia. Uutuuttaan kiiltävä alus hohtaa valoa ja lämpöä ja houkuttelee astumaan sisään lämpimään.

MSC Seaside
MSC Seaside lipuu neitsytmatkalleen minuuttia vaille puolenyön joulukuun ensimmäisen päivän iltana. Triesten kaupunki kutistuu pieneksi suuren aluksen kannelta katsottuna.
MSC Seaside
Triesten kaupunki saattelee MSC Seasiden matkalle kohtii aurinkoa huikealla ilotulituksella. Sadekin on onneksi lakannut.

Meri tulee lähelle

MSC Seaside on puolitoista kertaa suurimman ruotsinlaivan kokoinen. Alus on 323 metriä pitkä ja 41 metriä leveä. Kahdeksastoista kansi kohoaa 72 metrin korkeuteen. Laiva, joka seuraa aurinkoa ja suuntaa lämpimille merille, on myös rakennettu niin, että meri tulee mahdollisimman lähelle matkustajia. Ulkokansia on paljon ja kahdeksatta kantta kiertää kävelyreitti, jota reunustavat kahvilat ja ravintolat houkuttelevat istumaan ja nauttimaan auringosta. Sitten kun päästään aurinkoon asti. Ylhäällä vesipuiston liukumäkien huimimmat lenkit ulottuvat kannen reunojen yli. 150 metrin vaijeriliuku houkuttelee kokeilemaan, miltä tuntuu kiitää korkealla, ohuen vaijerin varassa.

Hyttejä on kaikkiaan 2.067. Yli 70 prosentissa niistä on oma parveke. Suurimmat, Floridan rantojen luksusasuntoja muistuttavat hytit on sijoitettu laivan perään ja niiden parvekkeet kurkottavat meren päälle. Tavalliset hytit eivät ole suuren suuria, mutta eipä tänne ole tultu hytissä istumaankaan.

MSC Seaside
Triesten kaupunki saattelee MSC Seasiden matkalle kohtii aurinkoa huikealla ilotulituksella. Sadekin on onneksi lakannut.

Nykytekniikka auttaa suunnistamaan laivalla

Kaikki kannet on nimetty maailman kuuluisimpien hiekkarantojen mukaan. Isossa laivassa suunnistaminen olisi vaikeaa, mutta omaan älypuhelimeen ladattava sovellus MSC for Me kertoo koko ajan, missä kohtaa laivaa on. Samalla sovelluksella voi myös varata paikat ravintolasta tai selata päivän ohjelmaa. Jos haluaa pistää puhelimen piiloon loman ajaksi, joka puolelle laivaa on sijoitettu hipaisutauluja, joista myös näkee samat asiat.

Koko laivassa on kolmekymmentä baaria, kahvilaa ja ravintolaa. Viikon risteilyllä niiden kaikkien kiertäminen on mahdotonta. Ainakin jos haluaa istahtaa ja nauttia drinkin jokaisessa. Suosituimmat baarit on kerätty avoimen atriumin ympärille.

MSC Seaside
Henkeäsalpaava, avonainen atrium yhdistää kolme kerrosta ja muodostaa laivan keskipisteen ja kokoontumispaikan.

Parasta matkalla ovat kanssamatkustajat

Mukaan MSC Seasidelle mahtuu 5.179 matkustajaa. Silloin laiva on ihan täynnä. Mutta vieläkään väkeä ei ole tungokseen saakka missään. Mahdollisuuksia ja paikkoja on niin paljon.

Risteilylle voi lähteä yksinkin. Toki omissa oloissaan saa olla, jos haluaa, mutta jos illallispöytää varatessaan pyytää päästä isoon pöytään, juttuseuraa saa varmasti. Matkustajien joukkoon mahtuu kymmeniä eri kansalaisuuksia ja ihmiset ovat lomamielellä liikkeellä. Joku saattaa olla ensimmäisellä matkalla, mutta monet ovat risteilleet jo monta kymmentä kertaa.

MSC Seaside
Tom ja Gerry Harris Arizonasta ovat ensimmäistä kertaa Euroopassa. He toivat jo kotoa mukanaan upeat hippiasut 60- ja 70-lukujen kukkaisteemailtaan.
MSC Seaside
Wendy ja Ian Rutherford Dundeesta, Skotlannista hoitavat 26-vuotiasta, onnellista avioliittoaan risteilyillä.
MSC Seaside
Cathy ja Al Keaney asuvat rannalla Flagler Beachilla Floridassa, mutta risteilevät myös usein, sillä Al rakastaa merta.
MSC Seaside
Monica Lord osti ihastuttavan cocktailleningin ja lähti risteilylle aloittamaan uuden elämän.

Nälkä ei ehdi tulla

Ihanat ateriat ovat tärkeä osa risteilyä. Syödä voi oman mielensä mukaan joko kymmeniä vaihtoehtoja tarjoavasta buffetpöydästä tai kauniisti katetun pöydän ääressä kiireettömästi istuen ja taidokkaasti rakennettuja à la carte annoksia nauttien. Ruokaa on tarjolla aamuvarhaisesta pitkälle aamuyön tunneille saakka. Ja jos nälkä yllättää ennen aamupalaa, apua voi tilata hyttipalvelusta.

Yhden päivän aikana laivan keittiössä valmistetaan 40.000 annosta. Määrä kuulostaa ensin mahdottomalta. Mutta jos illallisen aloittaa alkupaloilla, sitten nauttii italialaiseen tyyliin pastan tai risoton, seuraavaksi pääruoan ja sitten vielä jälkiruuan, annoksia kertyy jo neljä. Ja kun sen kertoo 5.000 matkustajalla, koossa on puolet päivän annoksista.
Risteilyn hintaan kuuluvien ravintoloiden ja buffetpöytien lisäksi tarjolla on useampia erikoisravintoloita, joissa tarjotaan amerikkalaistyylisiä, valtavia pihvejä, japanilaista teppanyakia, aasialaisia erikoisuuksia tai ostereita ja muita mereneläviä.

MSC Seaside
Gianni Coppola paistamia napolilaistyylisiä pizzoja saa aamusta iltaan. Aamupalapizzan päällä voi olla vaikka kananmunaa.
MSC Seaside
Tuoretta kalaa, simpukoita ja katkarapuja on tarjolla joka ilta.

Ystävällistä palvelua

Matkustajien hyvinvoinnista huolehtii yli 1.400 henkinen miehistö. MSC varustamo on italialainen perheyritys, jättimäinen sellainen tosin, mutta perheyrityksen leima näkyy palvelussa ja miehistön sitoutumisessa työhönsä. Vaikka miehistönkin joukossa on paljon eri kansalaisuuksia, sama ystävällinen, välitön ote leimaa kaikkien työskentelyä.

MSC Seaside
Gianmarco LaPorta on kotoisin Italiasta, Yuliia Popova Ukrainasta, mutta samanlaisella, lämpimällä ystävällisyydellä he kohtelevat laivan kaikkia matkustajia.

Yhdellä matkalla pääsee moneen paikkaan

Risteilyllä laukut puretaan vain kerran, mutta matkustetaan useaan paikkaan. Monet valitsevat risteilynsä sen mukaan, missä satamissa laiva käy. MSC Seaside poikkeaa ensin Messinassa Sisiliassa, sitten Palmassa Mallorcalla, Barcelonassa ja Cadizissa Espanjassa ja Madeiralla ja Kanarian saarilla ennen kuin se suuntaa matkansa Atlantin yli.

MSC Seaside
Satamissa on mukava katsella ihmisiä. Nämä tyylikkäät italiattaret kävelivät vastaan Messinassa, Sisiliassa.
MSC Seaside
Messinan symboli on sen tuhoutunut ja uudelleen rakennettu katedraali.

Ei ylimääräisiä kiloja kotiin

Vaikka risteilyllä syödään hyvin, ylimääräisiä kiloja ei tarvitse kantaa kotiin. Kaloreita kuluu yllättävän hyvin jo laivan pitkillä käytävillä ja vieraisiin satamiin tutustuessa.

Loput kertyvät kilot voi karistaa huippuvarustellulla kuntosalilla joko juoksumatolla tai kuntopyörällä tai monipuolisissa laitteissa. Kuntosalin yhteydessä on myös suomalaisenkin mielestä hyvä sauna.

MSC Seaside
Ohjaaja Andreea Palua Petrea opettaa käyttämään kuntosalin laitteita.
MSC Seaside
Australialainen Freddie Kirn pakeni kuntosalille siksi aikaa kun perheen naisväki päivitti risteilykuvia facebookkiin.

Lapsille on omaa kivaa tekemistä

MSC varustamo kannustaa ottamaan lapset mukaan risteilylle tarjoamalla lapsimatkustajille tuntuvat alennukset. Silti aikuiset pääsevät myös nauttimaan omasta ajasta risteilyn aikana. Lapset voi jopa varustaa rannekkeilla ja seurata laiskasti puhelimen näytöltä missä päin laivaa he liikkuvat samalla kun itse lojuu aurinkotuolissa ja lukee hyvää kirjaa.

Lapsimatkustajille on myös omaa ohjelmaa. Lapset – ja nuoret – jaetaan viiteen ryhmään iän mukaan. Nuorimmat leikkivät koulutettujen ohjaajien kanssa legoilla ja vanhemmat diskoilevat omissa porukoissaan.

MSC Seaside
Pätevät lastenhoitajat keksivät mukavaa ohjelmaa lapsista teini-ikäisiin saakka.

Päivät täyttyvät aktiviteeteistä

Meripäivinä risteilyllä voi harrastaa käsityöpajoja, tietokilpailuja, elokuvia, F1 simulaattoria, keilailua, kylpylähoitoja ja vaikka taidehuutokauppoja.

Välillä voi istahtaa kuuntelemaan elävää musiikkia.

Päivän mittaan harjoitellaan erilaisia tanssiaskelia, joita sitten illalla kokeillaan yhdessä laivan viihdytysjoukkojen kanssa. Kenenkään ei tarvitse odottaa pöydässä tanssittajaa, vaan ihmiset tanssivat yhtenä iloisena joukkona, ohjattujen, helppojen, askellusten mukaan. Musiikki vaihtelee latinorytmeistä seuratansseihin.

MSC Seaside
Garry Eckstein, Chanté Jardim ja Graham Coldrey opettavat päivällä uudet askeleet joita sitten kokeillaan illalla tanssilattialla.

Show kruunaa illat laivalla

Illallisen jälkeen kokoonnutaan katsomaan loistavaa showesitystä laivan teatteriin. Laivan oma show vaihtelee illasta toiseen ja jos ilta seistään satamassa, laivaan saattaa nousta vierailevia tähtiä esittämään omaa, paikallista ohjelmaansa. Mukaan mahtuu pätkiä kuuluisista musikaaleista, akrobaatteja, tankotanssija, josta ei voi ymmärtää, miten hän pysyy ylhäällä, kun sekä kädet, että jalat ovat irti tangosta, italialasten säveltäjien kuuluisimpia kappaleita ja flamencoa.

Rohkeimmat päättävät iltansa kasinolla. Yksikätiset peliautomaatit ovat helppoja. Hieman taitoa vaativat pöydät täyttyvät backgammonin ja ruletin osaajista. Voitot, jos niitä tulee, maksetaan dollareina.

Uusi laiva päättää ensimmäisen matkansa kotisatamaansa Miamiin. Siellä alus saa virallisesti nimekseen MSC Seaside. Kasteen antaa italialainen, kaikkien tuntema elokuvatähti Sophia Loren ja juhla huipentuu Andrea Bocellin hunajaiseen ääneen. Mutta se on jo toinen juttu.

MSC Seaside
MSC Seasiden teatterin showt ovat kansainvälistä tasoa.

Teksti ja kuvat: Lea Rosbäck