Princess @ Sea – tunnelmia Majestic Princessin neitsytristeilyltä

Teksti: Lea Rosbäck

Kuvat: Lea Rosbäck ja Sanja Perić

Amerikkalainen tv-sarja Lemmenlaiva seilasi suomalaiskatsojien sydämiin 1980-luvulla. Sarja kuvattiin Princess Cruises varustamon Pasific Princess aluksella. Saman varustamon uusi alus Majestic Princess lipuu neitsytmatkalleen Rooman Civitavecchian satamasta huhtikuisena tiistaina Love Boat –tunnussävelen saattelemana.

Italialainen kapteeni Dino Sagani rakastaa Love Boat -säveltä ja puhaltaa sen laivan sumutorvella aina, kun satamaviranomaiset vain sen sallivat.

-Erityisen komealta se kuulostaa silloin, kun kohtaamme satama-altaassa sisarlaivamme ja soitamme sävelmän yhtä aikaa, komea kapteeni nauraa. Italialainen kapteeni ajaa aina itse aluksensa satamaan ja sieltä pois.

Majestic Princess on 330 metriä pitkä ja melkein 40 metriä leveä. Aluksen kolme ensimmäistä kantta jäävät vesirajan alapuolelle. Ne painavat yhteensä saman verran kuin loput 14 kerrosta ja pitävät aluksen turvallisen vakaana, vaikka syväys on vain 8,5 metriä. Sen tilavuus on 143.700 bruttorekisteritonnia. (Itämeren suurin autolautta Viking Grace on 218 metriä pitkä ja sen tilavuus on 57.600 bruttorekisteritonnia.)

Alukseen mahtuu 3.560 matkustajaa, joiden hyvinvoinnista huolehtii noin 1.358 hengen miehistö. Neitsytmatkalla meitä on 2.883.

Lähtöpäivä

Thaimaalainen, hohtavan valkoisilla hampailla hymyilevä hyttipalvelijamme Ron toivottaa meidät tervetulleeksi Emerald-kannelle. Hyttiin mahtuu kahden vuoteen lisäksi kirjoituspöytä ja pieni sohvaryhmä. Vaatehuone varastaa tilaa, mutta tarvitsemme sen matkalaukulliselle hienoja hepeneitämme.

Parvekenäkymää rajoittaa vähän alapuolellamme olevan pelastusvene, mutta se ei meitä haittaa. Pöydällä meitä odottavat tuoreet hedelmät.

Nyt uusi mekko päälle ja tutustumaan laivaan ja ryhmäämme!

Käymme ensin 16. kannen World Fresh Marketplacessa, eli buffetravintolassa syömässä. Ravintola on auki puoli kuudesta aamulla yhteentoista illalla. Jos ei se riitä, viidennellä kannella on International Cafe, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Nälkä täällä ei ainakaan tule.

Vaikka olemmekin buffetravintolassa, tarjoilija ohjaa meidät pöytään, jonne aterimet on katettu valmiiksi ja tuo meille juomamme.

Lautaset ovat kätevää, kestävää muovia. Posliini olisi tietysti hienompaa, mutta ymmärrämme valinnan kun kuulemme, että ruokailijoita on päivittäin pitkälti yli tuhat. Lautaset ovat kevyitä ja kestäviä. Ja nehän peittyvät ääriään myöten herkkujen alle. Valinnanvaraa riittää. Ja makeannälkänikin tulee tyydytettyä kun huomaamme, että vieressä on Bakery, jonka ihaniin kakkuihin ja leivonnaisiin ja jälkiruokiin on niin helppo sortua.

Lounaan jälkeen lähdemme yhdessä 14 hengen ryhmämme kanssa Risteilykeskuksen Petri Sirénin luotsaamalle tutustumiskierrokselle laivaan. Puristan hytteihin jaettua, kokoontaitettavaa karttaa tiukasti kädessäni. Tuntuu mahdottomalta, että oppisin kulkemaan täällä.

Olen matkalla ystävättäreni Ullan kanssa. Ulla täyttää pyöreitä vuosi ja on jo pitkään haaveillut risteilystä. Nyt toive toteutuu! Duomme täydentyy trioksi kun Helena liittyy seuraamme.

Majestic Princess
Lea Rosbäck ja Ulla Kahanpää risteilivät Ullan merkkipäivän kunniaksi

Aloitamme 17. kannelta. Risteilylomalla ei tarvitse velttoilla. Tarjolla on huippuvarusteltu kuntosali, zumbaa ja aerobikkiä, minigolffia, ammuntaa ja pöytätennistä. Myöhemmin, ehkä.

Kerrosta alempana The SeaWalk, lasinen kävelysilta, kiertää uima-allasaluetta. 40 metriä alapuolellamme välkkyy huikaisevan sininen Välimeri. Uima-altaiden lisäksi kannella on lukuisia porealtaita, jotka jo pulputtavat iloisesti. Rantatunnelmaa tuo elävä musiikki, jota yksi laivan neljästä bändistä esittää lähtömme kunniaksi.

Majestic Princess
The SeaWalk on lasinen kävelysilta, jonka alla välkkyy sininen Välimeri

Välissä on kahdeksan hyttikerrosta. Hujautamme niiden ohi hissillä. Jokainen tuntuu olevan tyytyväinen hyttiinsä. Onhan niissä ollutkin valinnanvaraa, sisähyteistä aina parvekkeellisiin sviitteihin saakka. Yksi puute kuitenkin painaa mieltäni. Butleria, eli hovimestaria, ei ole tarjolla edes sviittien asukkaille. Miten ihmeessä he selviävät itse matkalaukkunsa purkamisesta?

Kannet 5-7 yhdistää avoin Piazza, jonka ympärille viihde-elämä keskittyy. Panoraamahissit kuljettavat meitä kerroksesta toiseen. Lasken seitsemän baaria, kolme à la carte ravintolaa ja kolme erikoisravintolaa, ennen kuin menen sekaisin. Kierrämme vielä kirjaston, karaokehuoneet ja teatterin. Puristan karttaa tiukasti kädessäni.

Lotus Spa viidennellä kannella on aivan oma maailmansa. Sieltä löytyvät kaikki mahdolliset hieronnat ja kasvo- ja vartalohoidot, joista olen ikinä kuullut puhuttavankaan. Ja vielä Biotec ja ioniteknologia päälle. Risteilyn ajaksi on mahdollista varata paikka osastolla, jossa on höyrysaunojen ja uima-altaan lisäksi koko keholle lämpöä säteilevät, vartalon muotoja myötäilevät kuumakivialustat. Jo pieni kokeilu rentouttaa minut suloiseen nirvanaan.

Alus hohtaa uutuuttaan. Lattioita peittävien tekstiilimattojen kuosit ja värit vaihtuvat tiheään. Jalopuupinnat, lasitaideteokset ja kullanhohto alleviivaavat laatua.

Ehdimme vielä IlDivon konserttiin uima-allaskannen skriinin ääreen ja illalliselle à la carte ravintola Concertoon ennen kuin on pakko luovuttaa ja hiipiä kokeilemaan hytin uutuuttaan hohtavanvalkoisia, egyptiläisestä puuvillasta valmistettuja lakanoita.

Ensimmäinen kokonainen meripäivä

Venyttelen nautinnollisesti, avaan hytin ikkunaverhot ja tervehdin aurinkoista, sinistä Välimerta. Päivä käynnistyy nautinnollisesti à la carte aamiaisella. Hymyilevä henkilöstö toivottaa hyvää huomenta.

Lajeja on ehkä vähemmän kuin buffetaamiaisella, mutta kaikkea, mitä voin toivoa, on täälläkin tarjolla. En ole tainnut edes tietää, että kananmunia voi valmistaa ainakin kuudella tavalla.

Nyt, kun laiva liikkuu, on helpompi suunnistaa aluksella. Keulan ja perän sijainnin voi tarkistaa ikkunoista. Vaeltelemme laiskasti kerroksesta toiseen ja ajaudumme taidehuutokauppaan siemailemaan samppanjaa. Yksi tauluista sopisi minun seinälleni, mutta 12.500 dollarin lähtöhinnalla se lähtee jonkun muun mukaan. Eikä edes kehyksiä saa sillä hinnalla mukaan!

Iltapäivällä harjoittelemme cha-chata elegantisti irtonaista lantiotaan liikuttavan tanssinopettaja Garyn johdolla. Illan muuvit ovat hallussa, toivottavasti löydämme tanssittajia!

Lounaan jätimme väliin, koska halusimme säästää tilaa iltapäiväteelle. Valkohansikkaiset tarjoilijat kaatavat kuppiin peribrittiläisen oikeaoppisesti ensin maitoa ja sitten tuoksuvaa, mustaa teetä. Valitsen pari, kolme pientä croissantia ja kolmiovoileipää, mutta eniten odotan kuumia, hillon ja paksun kerman kanssa tarjoiltavia skonsseja. Lopuksi sorrun leivoksiin ja pikkuleipiin.

Majestic Princess
Iltapäiväteellä valkohansikkaiset tarjoilijat tarjoilevat suussa sulavia herkkuja

Ylhäällä allasalueella ja sen yhteydessä olevissa buffetravintolassa, nuudelibaarissa ja hampurilaispaikassa otetaan rennosti. Muuten risteilyllä saa kerrankin pukeutua parhaimpiinsa. Ilmapiiri on hillitty. Päivän pukukoodi kerrotaan ohjelmassa. Smart casual kehottaa pukeutumaan niin kuin kotona laittautuisi mukavaan ravintolaan.

Ensimmäisen meripäivän illan pukukoodi on Formal. Naiset pukeutuvat iltapukuun, cocktailpukuun tai juhlavaan housuasuun. Rannekellot jätetään etiketin mukaan hyttiin ja horjumme käytävään huikeilla koroilla. Miehet sonnustautuvat mustaan tai valkoiseen smokkiin tai tummaan pukuun. Kokoonnumme Piazzalle Welcome Aboard Partyyn samppanjaputouksen ympärille, jossa kapteeni Dino Sagani esittelee päällystönsä. Nautimme euron lantin kokoisia, pikkuruisia kaviaari- ja mätivoileipiä.

Majestic Princess
Helena, Lea ja Ulla parhaimmissaan

Maata jalkojen alla

Toisen päivän aamuna kellumme Kotorin lahdella, Adrianmeren kauneimmassa satamassa Montenegrossa. Majestic Princess on pujotellut sinne vanhaa joenuomaa pitkin. Ryntäämme yhteysveneisiin ja suuntaamme antiikin roomalaisten jo kauan ennen ajanlaskumme alkua perustamaan, vuorten ympäröimään, kauniisti restauroituun Kotorin vanhaankaupunkiin, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Majestic Princess
Kotorin vanhakaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohde, jota ympäröivät vanhat muurit

St. Tryphon katedraalin rakennustyö saatiin valmiiksi vuonna 1166 ja se edustaa kauniisti roomalaista ja bysanttilaista arkkitehtuuria. Toinen nähtävyys, johon tutustumme, on Merimuseo, jonne puolestaan on tallennettu Kotorin rikasta merenkulkuhistoriaa.

Mutta mukavinta on vain vaellella vuorten suojaisessa sylissä lepäävän, muurien ympäröimän vanhankaupungin kujia ja poiketa pikkuliikkeisiin katselemaan kauniita, käsityönä tehtyjä korvakoruja.

Majestic Princess
Kotorin satama on yksi Välimeren kauneimmista

Iltapäivällä meidät yllättää sadekuuro, onhan vasta huhtikuu. Kiirehdimme yhteysalukseen ja palaamme laivaan. Puhelimen aktiviteettisovellus viestittää iloisesti yli kahdeksan kilometrin kävelystä ja 11.000 askeleesta. Hienoa, ehdimme taas hyvällä omallatunnolla herkuttelemaan iltapäiväteelle!

Vatsa pullollaan skonsseja pujahdamme hyttiin päivätorkuille. Tunnin unet tekevät ihmeitä ja olemme taas valmiita nauttimaan laivan ohjelmasta.

Kuuntelemme House Bandin soittamaa musiikkia Piazzalla. Jatkamme sieltä syömään Allegro-ruokasaliin. Tarjoilijat ovat sonnustautuneet vihreä- tai punavalkoisiin raitapaitoihin ja huiveihin italialaisen illan kunniaksi.

Tilaan yhden alkuruuan, yhden pääruuan ja yhden jälkiruuan. Ja katselen viereisen pöydän jo kypsään ikään ehtinyttä italialaisladya, joka pistelee kaksi alkuruokaa ja kaksi pääruokaa viimeiseen suupalaan saakka. Sitten hänelle kannetaan kaksi jälkiruokaa, joista toisesta sentään jää muutama murunen. Kadehdin hänen hoikkaa olemustaan ja nuorta miesystäväänsä.

Majestic Princess
Tuoreita simpukoita kookoskermassa
Majestic Princess
Princess Cruises -varustamon nimikkojälkiruoka, sydämen muotoinen suklaafondant

Korfun saari ja syntymäpäiväjuhlat

Kolmas päivä tervehtii meitä Jooniansaarista toiseksi suurimmalla saarella, Korfulla. Kansallisasuihin pukeutuneet tanssijat pyörähtelevät satamalaiturilla ja tarjoavat meille pöllyävään tomusokeriin upotettua kreikkalaista Lokum-marmeladia. Terminaalirakennuksen takaa lähtee bussi, joka vie meidät muutamassa minuutissa saaren pääkaupunkiin tutustumaan arkkitehtuuriin, nähtävyyksiin, kapeisiin kujiin ja vilkkaisiin markkinapaikkoihin.

Kilometrejä kertyy, vaikka kurkistamme jokaiseen kenkäkauppaan.

Majestic Princess
Korfun satama sijaitsee muutaman kilometrin päässä pääkaupungista
Majestic Princess
Korfun pääkaupunki on täynnä kapeita, kauniita kujia

Illalla juhlimme Helenan syntymäpäivää La Mer –erikoisravintolassa. Maksamme ilomielin pienen lisämaksun, jolla pääsemme nauttimaan Chef Emmanuel Renautin, jonka Flocons de Sel ravintolalla Megèvessä, Ranskassa, on kolme Michelin tähteä, suunnitteleman ja hänen ohjeidensa mukaan valmistetun menun herkuista. Syntymäpäiväsankari tarjoaa lasilliset Veuve Clicquot –samppanjaa ja sitten käymme taikinoitujen jättirapujen, suussa sulavan ankan ja suklaan ja mintun liittoa juhlivan jälkiruuan kimppuun. Ympärillämme hyörii koko ajan kaksi tarjoilijaa.

Meripäivän nautinnot

A la Carte aamiainen aloittaa taas päivämme. Sorrun taas tilaamaan luumumehua, tuoreita hedelmiä, luonnonjukurttia hunajan kera ja savulohibagelin jo ainakin toisen kerran.

Päivällä pyörimme ympäri laivaa ja otamme kuvia, jotta voimme sitten kotona edes yrittää kertoa, millaista laivalla oli.

Tanssimme rumbaa täydellä lattialla tanssinopettaja Garyn opastuksella iltapäivällä.

Kierrämme ostoskannella. Hypistelen hiuskoruja ja riipuksia. Tartun 4000 dollarin käsilaukkuun ja pudotan sen kauhistuneena käsistäni. Nolostun, kun myyjä kertoo, että kalleimmat laukut maksavat kymmenen kertaa enemmän.

Viimeisenä iltana livahdan Casinolle. Viiden minuutin opastuksen jälkeen hallitsen pelikoneet. Ne tottelevat hipaisua, enkä pääse vetämään kahvasta. Iloinen kilinä kaikuu ympärilläni. Hillitsen itseni, poistun ajoissa ja jään muutaman kympin voitolle.

Majestic Princess
Laivan kasinolla voi voittaa tai hävitä

Nautimme koko risteilyn ajan häpeilemättä huippuunsa viritetystä palvelusta, loputtomista ajanvietemahdollisuuksista, upeista esityksistä ja hyvästä ruuasta.

Mutta parasta matkalla on matkaseura. Pieni ryhmämme, huima Helena, Jaana ja Mies, Irma, Paula, Lady Eeva ja Ritari Hannu, Hilkka ja Raimo, Carola ja Tapani, rakas, kallis ystäväni Ulla ja matkanjohtajamme Petri, pursuaa välittömyyttä. Suomalaisille tavanomainen jäykkyys on jätetty kotiin ja viihdymme toistemme seurassa.

Tutustumme myös muihin matkustajiin. Janet Los Angelesista jakaa kanssani elämän totuuden Hawaijilta: Men was put on this creation to please womens´ every pleasure – miehen tehtävä luomakunnassa on täyttää naisen kaikki tarpeet. Douglas, hänen miehensä, hyväksyy myhäillen vaimonsa julistuksen. Elaine Stratfordshirestä lupaa lähettää parhaan skonssireseptinsä.

Risteilyihin jää koukkuun. Hurmaava Sheila ja hänen miehensä David Skotlannista ovat risteilyllä 100. kertaa. Sheila rakastaa uhkapelejä ja viihtyy joka ilta pelikoneiden tuntumassa. He ovat kuitenkin vielä risteilynoviiseja. Mr Colin Wells Bournemouthista ylittää 2000 risteilypäivän rajan Princess Cruises varustamon aluksilla matkamme aikana.

Majestic Princess
Sheila ja David risteilivät sadatta kertaa. Sheilan tuo risteilylle uhkapeli.

Suunnittelen jo kovasti uutta matkaa, sillä vaikka viiden päivän risteilymme oli aivan liian lyhyt, Princess Cruises täyttää lupauksensa ja tuo minut uutta energiaa täynnä takaisin. Onhan varustamon tunnuslause ”Come Back New!