Lasten kanssa laivalle – kolme hyvää risteilyvarustamoa lapsiperheille

Meillä on idea. Mitäpä jos suuntaisit tänä vuonna lomailemaan perheesi kanssa merelle? Perinteisten pakettimatkojen tapaan risteilyloma on helppo, toimiva ja hauska vaihtoehto pienten lasten perheille. Risteilylomalla ehtii kuitenkin tehdä ja nähdä tavallista pakettilomaa enemmän – siitäkin huolimatta, että tukikohta pysyy koko loman ajan samana.

Mutta mikä varustamo sopisi parhaiten juuri sinun perheellesi? Oikean varustamon etsiminen lukuisien eri vaihtoehtojen loputtomasta suosta on aikaa vievää ja väsyttävää, joten päätimme listata blogiimme kolme hyvätasoista risteilyvarustamoa, joilla riittää tekemistä niin perheen pienimmille kuin jo varttuneempaan ikään ehtineille.

Norwegian Cruise Line


Norwegian Cruise Linen suurilla risteilyaluksilla on panostettu lapsiperheiden viihtyvyyteen. Lapsille on tarjolla monenlaista aktiviteettia ja ohjelmaa omanikäisten seurassa; lasten kerhoissa järjestetään muun muassa teemajuhlia ja aarrejahteja sekä pelataan pelejä, urheillaan ja askarellaan. Varustamon suurimmilla risteilyaluksilla lapsiperheitä hemmotellaan suurilla vesipuistoilla, joiden vesiliukumäet ja lasten uima-altaat ovat taattu hitti perheen pienimpien keskuudessa. Lisäksi aluksilta löytyy köysiratoja, kiipeilyseiniä, minigolf-ratoja ja urheilukenttiä.

Varustamon alukset sopivat lapsiperheille myös rennolta filosofialtaan; fiineiltä illallisilta tutun pönötyksen voi unohtaa, sillä aluksilla ei ole käytössä erityisiä pukeutumissuosituksia. Perheiden on myös helppo järjestää ruokailunsa oman aikataulunsa mukaisiksi, koska alusten ravintoloissa ei ole käytössä perinteisiä kattausaikoja.

Norwegian Cruise Linen suositut risteilyalukset, kuten Norwegian Epic ja Norwegian Getaway, risteilevät kesäisin Euroopassa. Syksyllä lapsiperheiden kannattaa suunnata Karibialle, jossa risteilee sellaisia perheiden suosikkeja kuin Norwegian Escape ja Norwegian Breakaway.

Royal Caribbean


Royal Caribbeanin risteilyaluksia on kuvailtu kelluviksi luksuskaupungeiksi, jotka eivät hiljene edes öisin. Kuvauksessa on perää, sillä aluksilta löytyy peruspalveluiden lisäksi muun muassa kiipeilyseiniä, luisteilyratoja, surffisimulaattoreita, vesiliukumäkiä, vesiteattereita, karuselleja, minigolf-ratoja, 3D-elokuvateattereita ja lasten omia leikkialueita. Oasis-luokan laivolla lapset pääsevät tapaamaan Dreamworksin elokuvista, kuten Shrekistä ja Madagaskarista, tuttuja hahmoja.

Pienten lasten vanhemmat ehtivät viettää risteilyaluksella aikaa myös keskenään, sillä he voivat halutessaan jättää lapset illaksi lastenvahtien valvovien silmien alle. Lapsille järjestetään iltaisin myös omia erikoisillallisia muiden omanikäisten lasten ja lastenkerhon ohjaajien seurassa. Myös koko perheen laatuaikaan ollaan haluttu panostaa; aluksilla järjestetään karaokea, rullaluistelua, kilpailuja ja pelejä, johon koko perhe voi osallistua yhdessä.

Karibialla vuoden ympäri risteilevät megakokoiset Harmony of the Seas, Oasis of the Seas ja Allure of the Seas ovat varmoja valintoja lapsiperheille – kohteet ovat upeita ja laivoilla riittää tekemistä vuorokauden ympäri. Välimerelle haikailevien perheiden kannattaa ehdottomasti valita suosittu Freedom of the Seas, jolla ajan saa kulumaan vesipuistoissa ja 3D-elokuvateatterissa.

MSC Cruises


MSC Cruisesin risteilyt ovat perheille sekä helppoja että edullisia. Italialaisen varustamon risteilyalukset risteilevät lyhyen lentomatkan päässä Välimerellä, joten kohteet ovat tuttuja ja helposti saavutettavissa – pientenkin lasten kanssa matkustaville. Lapsille risteily MSC Cruisesin isoilla risteilyaluksilla tarkoittaa pääasiassa hauskanpitoa muiden omanikäisten lasten kanssa. Lapsille ja teineille tarkoitetuissa kerhoissa järjestetään hauskaa ohjelmaa koko risteilyn ajan – leikkihuoneita tai uima-altaita unohtamatta. Osalta risteilyaluksista löytyy myös 4D-elokuvateatteri, F1-simulaattori ja urheilukenttiä erilaisten pallopelien pelaamiseen.

MSC Cruises on ainoa risteilyvarustamo, joka tarjoaa kiinteitä lapsihintoja lähes kaikille risteilyilleen (alle 13 v. 149 €, 13–17 v. 299 €). Koko perhe pääsee siis lomailemaan huokeaan hintaan!

Välimerellä risteilee vuoden ympäri lukuisia MSC Cruisesin risteilyaluksia, joten valinnanvaraa on paljon. Upouusi MSC Meraviglia aloitti juuri liikennöinnin, mutta myös suositut MSC Fantasia ja MSC Splendida ovat hyviä vaihtoehtoja pienten lasten kanssa matkustaville. Karibialla ykkösvaihtoehto on MSC Divina – ja jos jaksaa odottaa lomalle lähtöä jouluun asti, voi risteilylle lähteä upouudella MSC Seasidella.

Miten lomamatkaa suunnittelevat vanhemmat osaavat päättää, mikä varustamo tai risteilyalus sopisi parhaiten juuri heidän perheelleen? Valinta helpottuu kun perhe on päättänyt, mikä asia nousee heidän arvoasteikoillaan korkeimmaksi. Onko se huokea hinta ja lyhyt lentomatka? Vai kenties uuden aluksen tarjoamat loputtomat huvitukset? Vai houkuttelevatko upeiden satamakohteiden rannat risteilyaluksen ohjelmaa ja aktiviteetteja enemmän?

Kun mielikuva juuri omalle perheelle sopivasta risteilystä on syntynyt, ei risteilyvaihtoehtojen plärääminen tunnu ehkä enää ylivoimaisen vaikealta. Ja jos epätoivo iskee, voit aina kääntyä Risteilykeskuksen risteilyasiantuntijoiden puoleen!

Teksti: Aino Lahdensalo/Risteilykeskus